Akinek a zene a mindene

Zenei Csemegék a sorozatok világából

Ha valakiről még nem tudjuk a fenti állítást, de azt halljuk róla, hogy zeneszerző, hangszerelő, karmester, zenei rendező, hangmérnök és producer, talán akkor is arra a következtetésre jutunk, hogy a zene határozza meg az életét.

Keresztes Zoltán egyrészt a szakma, illetve a közönség egy része számára arról ismert, hogy figyelemreméltó karriert futott be. A nagyközönség pedig akkor ismerhette meg, amikor a pandémia kitörésekor egyedüli magyarként Vuhanban maradt. Eleve mindössze nyolc regisztrált magyar élt akkor a városban, de a többiek kiutaztak Kínából. Zoltán családjával 51 napig nem hagyhatta el a lakást, a város lezárása is két és fél hónapig tartott. Ő segítette jelenlétével, közvetítéseivel a magyar híradásokat.

milyen zenékkel foglalkozik?

 

Igen széles skálán mozog, a legkülönbözőbb zenei stílusokat ölelik fel munkái. Klasszikus zene, jazz, popzene… Több rangos európai, szingapúri, kínai produkcióban működött közre. Dolgozott számos neves magyar színházi társulatnak, szimfonikus és kamarazenekarnak, kórusnak. Írt zenét filmekhez, televíziós műsorokhoz és kortárs zenei projektekhez. „Pályám elején főleg jazz és pop formációkkal volt szerencsém együtt dolgozni, de később a legkülönfélébb zenei műfajokban dolgoztam a klasszikusoktól a jazzig. Írtam zenét reklámokhoz, animációs és játékfilmekhez, színpadi produkciókhoz.” – nyilatkozta Zoltán egy beszélgetés során. A közép-kínai Vuhan városában zenei vezetője és házi zeneszerzője a Han Show nevű, világhírű színpadi produkciónak, amit a legendás színházcsináló, Franco Dragone hozott létre 2014-ben.

honnan indult?

Zoltán pécsi „srác”, Kertvárosban nőtt fel! Ahogy emlegetni szokták: egy pécsi lakótelepről jutott a világ show-fővárosába, Kína hetedik legnagyobb városába,  amelyet 13 millióan laknak. A Han Show a világ egyik legnagyobb összművészeti színháza, ahol táncos, zenés, sőt cirkuszi elemekkel megbolondított, Cirque de Soleil típusú látványos show-műsorral várják a közönséget.

egy kis kitekintés vuhanba

Európai mérték szerint elképesztő ez a show-színház, amelynek otthont egy építészeti remekmű ad. Képzeljünk el egy gigantikus kínai vörös lámpást, amelynek átmérője 100 méter és tizennyolcezer led-tárcsa biztosítja, éjjel vöröses fényben pompázzon a 12 emelet magas épület. Most jön egy új fokozat, ugyanis az épületben egy tíz millió literes medence található, a víz a show része.

A Kodály Aperitif közönsége egy pezsgő hangulatú, nyáresti koncerten találkozhat muzsikájával. Ismert, kedvelt sorozataink, filmjeink zenéjét idézve, a Star Trek-től a Rózsaszín párducon át a Trónok harca című filmig. Vezényel Illényi Péter, közreműködik a Pannon Filharmonikusok.

Facebook