Muzsika a legkisebbeknek

Nektek már egyértelmű? Esetleg még új információ? Bizony, a szakértők számára már régen alapvetés, hogy már pocaklakó korban is érzékeli a magzat a külvilágban szóló muzsikát, sőt reagál is rá.

Hrubi Zsuzsi zeneterapeuta, a Pannon Filharmonikusok Babzsák programsorozatának egyik szakértője évek óta. Megkértük, hogy osszon meg velünk pár gondolatot!

A zenei megismerésre is igaz a mondás, hogy nem lehet elég korán kezdeni. A klasszikus zene jótékony hatása a gyermekek komplex fejlődésére köztudott, ezért a zeneszerető szülők, nagyszülők sokat tehetnek azért, hogy gyermekeik, unokáik már igazán korán találkozzanak, ismerkedjenek a komolyzenével!

hogyan képzeljük el a foglalkozásokat?

A Babzsák foglalkozások havi egy alkalommal kerülnek megrendezésre, az alvás idő után 4 órakor. Egy óra időtartamban lehet együtt szülő, nagyszülő a  0- 3 éves korú kicsikkel, vagy akár a kis pocaklakókkal a Kodály Központ tágas, szép próbatermében. Az első 20-25 percben az én segítségemmel mondókák, ritmusgyakorlatok, gyerekdalok, népdalok vezetik be a közönséget a zene örömteli világába, interaktív formában. A következő fél órában a Buborék Kvartett vonósnégyese élő komolyzenét játszik.  Az együtt éneklés, a szülői ölelés biztonsága, a minőségi zene hallgatása jó terep ahhoz, hogy  a zenei élmények mellett érzelmi tapasztalatokat szerezzenek a résztvevők, így a zene egy keretet ad az érzelmi intelligencia fejlődéséhez. Ebben a varázslatban van, aki odabújik édesanyjához, van aki bátran táncra perdül, van aki elalszik, és van aki kis társaival barátkozik. A zenei élmény felerősödik , ha többen veszünk részt benne és így válik közösségi élménnyé.

A gyermekekkel töltött minőségi idő az, amit talán a szülők szeretnek és ezért vannak törzstagok ezeket a programokon. A szülő adja az érzelmi  biztonságot, a program a zenén keresztül a keretet,  a minőséget és az állandóságot. Ebben a közegben erősödik a szülő-gyerek kötelék,  hiszen biztonságos környezetben jutnak pozitív élményhez- erre mindig, mindannyian várunk. Talán ez a program népszerűségének titka.

a kodály aperitif keretében tervezett babzsák hasonló lesz?

Igen, szeretnénk ízelítőt adni, a Balokány ligetben várjuk a családokat egy jó hangulatú foglalkozás keretében. Nyilván kicsit más lesz, mint amikor a Kodály Központ termében vagyunk együtt, de inspiráló ez az új környezet is. Szeretettel várunk mindenkit a Buborék Kvartettel!

Facebook