Filmzenei csemegék

Forrest Gump, Jurassic Park, Star Wars és társai.

2021.08.22. – 20:00
Kodály Aperitif | Kodály Központ – terasz, liget

LA Pannon Filharmonikusok ezen az estén jól ismert filmzenéket és sorozat-zenecsemegéket kínál. Ki ne hallgatná meg szívesen élőben a Star Wars, a Gladiátor, a Karib-tenger kalózai jól ismert dallamait? A Forrest Gump, a Schindler listája vagy az E. T. zenéje megunhatatlan. De hallotta már szimfonikus hangszerelésben a Ciao Bellát? Kóstoljuk meg ezeket a zenéket most filmek nélkül, egymás mellé feltálalva! Minden bizonnyal új köntösben láthatjuk kedvenc sorozatainkat ezen a koncerten.

műsor

Klaus Badelt A Karib tenger kalózai című remekének zenéje, John Williams hatalmas klasszikusai: az E. T., a Schindler listája és a Csillagok háborúja.

Mindezen felül pedig a Forrest Gump, a Jurassic Park és a Gladiátor című filmek méltán nagysikerű zenéi.

Sokunk életének része egy-egy vagy akár több ikonikus film vagy filmsorozat. Némelyik puszta unaloműzés, másik hosszan feszülő dráma, megint másik érdekes szellemi látótér-tágítás – éppen úgy, mint a zeneirodalom. Ennek kapcsán adódik a kérdés: nem lehetne a filmek, sorozatok zenéjéből koncertet rendezni? Dehogynem! A Pannon Filharmonikusok ezen az estén filmes zenecsemegéket kínál.

A Filmzenei csemegék a sorozatok világából és a megunhatatlan, már-már klasszikusokká vált filmek zenéjéből válogat. A koncert különlegessége, hogy a zenekar által eljátszott filmek, sorozatok főcímzenéiből írt darabot az a kínai Vuhanban élő, Pécsett született, nemzetközi szinten elismert magyar muzsikus-zeneszerző, Keresztes Zoltán, akit megismerhettünk a vírushelyzet kapcsán a híradásokból.

Keresztes zeneszerző, hangszerelő, karmester, zenei rendező, hangmérnök és producer, és figyelemreméltó karriert futott be. Zenéje igen széles skálán mozog, a legkülönbözőbb zenei stílusokat ölelik fel munkái, klasszikus zenét, jazzt, popzenét. Több rangos európai, szingapúri, kínai produkcióban működött közre. Dolgozott számos neves magyar színházi társulatnak, szimfonikus és kamarazenekarnak, kórusnak. Írt zenét filmekhez, televíziós műsorokhoz és kortárs zenei projektekhez. Jelenleg a közép-kínai Vuhan városában zenei vezetője és házi zeneszerzője a Han Show nevű, világhírű, hatalmas színpadi produkciónak.

A Kodály Aperitif közönsége egy pezsgő hangulatú, nyáresti koncerten találkozhat a muzsikájával. Ismert, kedvelt sorozataink, filmjeink zenéjét idézi meg úgy, hogy egy önálló alkotás születik belőle. Sok izgalmas zenei meglepetéssel!

Vezényel Illényi Péter karmester úr, aki nem csak idehaza mozog igazán otthonosan a filmzenék világában, közreműködik a Pannon Filharmonikusok.

vezényel

llényi Péter Budapesten született, zenész családban nőtt fel. Ferencsik János karmester révén, aki az anyai nagyapjának testvére volt, már igen fiatalon elhivatottságot érzett a karmesterség iránt. Ausztriában a Gráci Zeneakadémia karmesterszakán tanult, ahol kitüntetéssel diplomázott. Tanulmányai során vezényelte többek között a Győri Filharmonikus Zenekart, a Maribori Filharmonikusokat, a Grazer Symphonisches Orchestert, valamint asszisztensként az Orchestre National de France zenekart Párizsban. Karmester asszisztense és korrepetitora volt a Reinsbergi Operafesztiválnak. Több évig volt állandó kisegítője volt billentyűs hangszereken a RSO, Radio Symphonieorchester Wien-nek (ORF, Bécsi Rádiózenekar), a Niederösterreichische Tonkünstler zenekarnak, valamint a Wiener Kammerorchesternek. Saját együttese, a budapesti Musica Sonora Kamarazenekar karmestere és művészeti vezetője. Dirigensként, együttesével többek között olyan neves művészekkel lépett fel, mint Polgár László, Ránki Dezső, Várjon Dénes. Karmesterként fontosnak tartja, hogy a fiatal pályakezdő művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítson, így fellépett többek között Banda Ádámmal, Ránki Fülöppel, Kohán Istvánnal, Temesvári Bencével, Devich Gergellyel. 2004 óta az MR3-Bartók Rádió, 2017-től a budapesti Művészetek Palotájának zenei rendezője.

2004 óta az MR3-Bartók Rádió, 2017-től a budapesti Művészetek Palotájának zenei rendezője.

Zenei rendezőként az eltelt évek alatt szinte minden ismert magyarországi és külföldi zenei együttessel és művésszel készített felvételt. 2016-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Stefan Soltesz vezényletével Richard Wagner műveiből CD felvételt készített, melynek zenei rendezője volt. 2017-ben jelent meg a Hungarotonnál Komlósi Ildikó, Frankl Péter és Bársony Péter közreműködésével a The Brahms Project: Viola Sonatas & Songs című CD lemez, melynek szintén zenei rendezője volt. Karmesterként számos filmzene felvétel fűződik a nevéhez. 2013 óta első karmestere a Budapest Symphony Orchestra-nak, 2014 óta párhuzamosan a Pannonia Symphony Orchestra-nak valamint 2016 óta a Hungarian Studio Orchestra-nak is, illetve rendszeresen vezényli az Budapest Scoring Symphonic Orchestra-t, amely együttesekkel film- és egyéb produkciószenei felvételeket készít Los Angelestől Londonon át Tokióig, a világ különböző tájairól érkező filmproducerek, zeneszerzők, hangszerelők számára. 2014-ben karmestere volt a Lion-i filmfesztiválra felújított Oscar-díjas Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály által rendezett „A tolonc” című némafilmnek (zeneszerző: Pacsay Attila), melyet a Nemzeti Filmhét nyitókoncertjén mutattak be koncertszerűen a Művészetek Palotájában. 2015-ben karmesterként közös CD-t készített a világhírű zongoraművész Lang Lang-gal, mely a Sony Classical gondozásában jelent meg „New York Rhapsody” címmel, ugyancsak a Sony Classical-nál jelent meg 2017-ben Boldoczky Gábor trombitaművész „Bohemian Rhapsody” című lemeze, melynek zenei rendezője volt. Több nagyszabású magyar film zenéjének is dirigense, 2015-ben Gárdos Péter: „Hajnali láz” című filmjének, 2016-ban a „Palackposta”-nak, a 2017-es „Kincsem” című kalandfilmnek, a „Pappapia”, valamint a 2018-as „Lajkó, cigány az űrben” és a 2019-ben megjelenő „Apró mesék” című filmnek Szász Attila rendezésében.

közreműködik

Magyar Bálint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Színistúdióját befejezve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett énekművész diplomát Halmai Katalin mestere irányításával. Érdeklődése azonban nem merül ki a klasszikus zenében. Hallhatjuk őt mozifilmekben és a televízióban szinkronizálni, játszik színházban, és az utóbbi időben legtöbbet a Group n’ Swing zenei formáció frontembereként volt hallható/látható. A zenekartól megvált, azóta, mint szabadúszó sokféle zenei felkérésnek tesz eleget, valamint jógázik, sportol.

Facebook
BÉRLET:
8990 Ft /fő
ÜLŐ NAPIJEGY:
3000 Ft /fő
POKRÓCOS jegy:
2500 Ft /pokróc /2 fő